Voorkom een strafblad en schakel een advocaat in

Als jij ergens van wordt beschuldigd, je hebt een strafbeschikking ontvangen, een verzoek om op politieverhoor te komen of je bent al aangehouden door de politie, dan heb je automatisch recht op een advocaat. Dit recht is uiteraard geen plicht en je mag juridische hulp weigeren, maar of dit verstandig is, is een tweede. Tenzij je zelf een advocaat bent heb je waarschijnlijk geen uitgebreide kennis van het Nederlandse rechtssysteem. En al zou je dit wel hebben, dan ben je eigenlijk te nauw betrokken bij je zaak om jezelf te kunnen verdedigen. Een advocaat kan je helpen bij een politieverhoor, kan een verzet bij strafbeschikking voor je indienen en kan je voorbereiden op wat er gaat komen.

Een advocaat kost geen fortuin

Iedereen die ergens van wordt beschuldigd in Nederland heeft recht om een advocaat aan te nemen en deze kosten hoef je niet volledig zelf te betalen. Gelukkig zijn er pro deo advocaten aanwezig die je in nagenoeg alle situaties mag inschakelen. Pro deo betekent letterlijk ‘voor god’ en deze advocaat is gratis als je de financiën niet hebt om je eigen verdediging te regelen. In andere gevallen zal er om een eigen bijdrage worden gevraagd, maar de hoogte daarvan wordt bepaald door jouw persoonlijke financiële situatie. Het overschot wordt betaald door de staat. Je zal door van je recht op een advocaat gebruik te maken dus nooit met torenhoge schulden komen te zitten.

 Ook bij de kleinste straf

Een advocaat is in alle gevallen nuttig, ook als je een boete, taakstraf of rijontzegging hebt gehad. Je zal namelijk altijd als je ergens schuldig van wordt bevonden een aantekening krijgen op je strafblad en dat moet niet worden onderschat. Moet je ooit een verklaring van goed gedrag aanleveren dan kan dit problemen opleveren. Raadpleeg dus altijd een advocaat en gebruik je recht op juridische hulp zodat je zeker weet dat je alles hebt gedaan om een strafblad te voorkomen.

Published by