Een dagvaarding voor diefstal, wat nu?

Als je een dagvaarding ontvangt voor diefstal dan is het belangrijk meteen een strafrechtadvocaat in te schakelen. Deze advocaat zal jouw zaak behandelen en voor de rechter verdedigen. Een diefstal advocaat zal je verdedigen waarschijnlijk voor de politie rechter maar als het een grote en ingewikkelde strafzaak gaat kan het zijn dat je naar de Meervoudige Kamer moet. De diefstal advocaat zal je voor, tijdens en na de rechtszaak bijstaan met professioneel juridisch advies.

 Wat is diefstal?

Diefstal wordt in artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht omschreven. In het kort staat er dat een diefstal moet gaan om een goed, dat het goed van iemand anders is, dat het goed weggenomen is, dat er niet de intentie is om het goed terug te geven en dat je geen recht hebt om het goed te beheren. Er zijn ook verschillende soorten diefstal. Zo is er een inbraak, een beroving, een fietsendiefstal of een winkeldiefstal. De straf die opgelegd wordt hangt van de ernst van de diefstal af. Meestal is dit een werkstraf maar in ernstige gevallen kan ook een gevangenisstraf opgelegd worden.

De rechtszaak

De meeste kleine diefstal rechtszaken worden voor de politierechter gehouden. Dit wordt voorgezeten door één rechter die na de zaak meteen een uitspraak doet. Deze rechter kan niet meer dan één jaar gevangenisstraf opleggen. Als de zaak naar de Meervoudige Kamer gaat, is er sprake van een complexe en zware diefstalzaak. Hier zitten drie rechters die 14 dagen hebben om tot een uitspraak te komen. Neem bij ontvangst van de dagvaarding meteen contact op met een diefstal advocaat. Zo ben je altijd en overal op voorbereid en wordt je bijgestaan met objectief juridisch advies.

Published by