Advies bij het ontvangen van een strafbeschikking

Een strafbeschikking betekent dat je een officiële straf ontvangt, bepaald door de Officier van Justitie, die vast staat en niet voor de rechter zal komen. Je hebt dus geen kans om jezelf te verdedigen. Het kan zijn dat deze straf te hoog lijkt of onterecht is. Dan kan je met een advocaat een verzet strafbeschikking hennep indienen. Als je dit niet doet blijft de straf staan en heb je een strafblad.

Het kweken van wiet

Een vaste straf voor het kweken van wiet is er niet. Het loopt uiteen van een taakstraf tot een gevangenisstraf. In Nederland kijken ze niet licht naar deze gevallen en andere factoren zoals het aantal planten, jouw betrokkenheid en eventueel afgetapte stroom spelen allemaal mee in de beslissing.

Ontnemingsvordering

Dit is meestal een meer gevreesd gedeelte dan de straf zelf. Een ontnemingsvordering is een bedrag dat je moet terugbetalen aan de overheid. Dit bedrag representeert het geld dat je aan de hennepkwekerij hebt verdient. Ze nemen de gemiddelde wietoogst per plant als 28,2 gram, dit vermenigvuldigen ze eerst met het aantal aangetroffen planten en dan met het aantal oogsten die er geweest zijn. Dan wordt de waarde van marihuana op dat moment genomen. Zo berekenen ze hoeveel je moet terugbetalen en dit bedrag kan heel flink oplopen.

Het verzet

Met zo veel factoren die een invloed hebben op je straf is het erg verstandig de juridische hulp in te schakelen van een advocaat en een verzet strafbeschikking hennep in te dienen. Omdat je bij een strafbeschikking een vaste straf wordt opgelegd, maar bij het kweken van marihuana geen vaste straf bestaat kan een advocaat allicht nog een boel voor je betekenen.

Published by